is dé hot topic binnen de sociale wetenschappen. Wat maakt een mens tot wie hij is; de natuur of de omgeving? Is een mens van bij de geboorte voorbestemd om tot een bepaald persoon te worden? In welke mate kan de omgeving invloed uitoefenen op het wordingsproces? Zijn er kinderen die van nature slecht zijn en niet meer te helpen zijn?
De afgelopen weken kwamen deze vragen regelmatig in me op. Ik werd sterk geconfronteerd met een gevoel van machteloosheid. In welke mate kan ik dan ook maar iets van invloed uitoefenen op het leven van deze kinderen? Het lijkt soms onmogelijk. Enerzijds omdat de kinderen zelf niet altijd willen, anderzijds omdat de bredere maatschappij en regelgeving tegenwerken. Dat ik hier geen grootse dingen zou kunnen verwezenlijken, wist ik op voorhand. Toch komt de rechtstreekse confrontatie met het onvermogen iets te kunnen veranderen, hard aan.
Foto door Linde Buysse |
Deze kinderen zijn slachtoffer van structurele omstandigheden, maar ze ondergaan dit niet als passievelingen. Ze handelen en zijn mee actor van hun eigen verhaal. Het zijn pubers, die op zoek zijn naar hun eigen identiteit en de grenzen willen aftasten. Pubers zetten zich af tegen autoriteit en willen het liefst hun eigen ding doen. Ze houden ervan om te experimenteren en erbij horen wordt erg belangrijk. Dat merken we aan de manier waarop sommigen over (hun) drugsgebruik praten, de hippe oorbellen of piercings die ze dragen, en de tatoeages (een mode hier in Rio) die hun huid kenmerken. Opvallend wel , dat de tatoeages van deze straatkinderen vaak een naam van een dierbare zijn, zoals een moeder of zus.
Het lijken heel normale pubers. Wie van ons was het niet eens even beu thuis, en zag de verleiding groot om zijn biezen te pakken? Wie van ons ging graag met alle plezier naar school? Bij deze jongeren is het nog eens zo moeilijk om hen te motiveren om naar school te gaan en in het gareel te lopen. Ze hebben niet altijd een warm nest dat hen blijft steunen. School geeft hier niet onmiddellijk de garantie op een goed leven. Discriminatie en sociale uitsluiting blijven achter elke hoek zitten, zeker als je 'zwart' bent en uit de favela komt. Dus waarom zouden ze nog proberen?
Toch is educatie een belangrijke factor in de kans op een beter leven. Ongeletterdheid is, in de huidige maatschappij, een erg grote handicap en verlaagt de kansen op een goede job. Ik ben er dan ook erg van aangedaan als ik merk dat een jongere van 13 jaar niet kan lezen of schrijven. Af en toe proberen we met hen wat kleine talige activiteiten te doen, zoals het maken van een woordenslang of het oplossen van een woordzoeker. Dit zien ze niet altijd zitten en zeker niet alle kinderen doen uiteindelijk mee. Soms zijn ze moe en willen ze alleen maar slapen, of een sigaretje roken aan de voordeur. Ik voel me hulpeloos als ik hen er maar niet toe kan aanzetten om wat nuttigs te doen. Ach, waarom zouden ze luisteren naar zo'n gekke Belgische, die binnen enkele maanden weer weg is?
"Cobra das palavras" of woordenslang |
Foto door Linde Buysse |
AMAR richtte zelf een '24uren-huis' of jeugdinstelling op voor kinderen die van de straat af willen. Het huidige rechtsysteem zorgt er echter voor dat AMAR niet meer zelf kan kiezen welke kinderen hier worden geplaatst. De casussen van kinderen die opvang behoeven in een jeugdinstelling, komen terecht bij de jeugdrechter en het is deze die beslist waar het kind geplaatst wordt. De straatkinderen uit de dagopvang van AMAR komen dus niet automatisch in het 24-uren huis van AMAR terecht. Dit maakt het voor AMAR erg moeilijk om een straatkind meteen een stabiele, veilige 'thuis' te geven.
Ik vind het frappant vast te stellen dat instellingen die hulp zouden moeten bieden, vaak de grotere boosdoeners zijn. Regelmatig worden de jongeren naar de jeugdgevangenis gebracht, (al dan niet) omdat ze wat mispeuterd hebben. Deze gevangenissen staan bekend als ongure plaatsen waar de drugsbendes nog steeds de plak zwaaien. Ik voel me wat aangeslagen als ik verneem dat er weer een kind niet meer komt opdagen doordat hij is opgepakt. Een moment van grote vreugde later bij het weerzien, dat onmiddellijk weer wordt vergald door het spotten van zijn nieuwe tatoeage. Het laat me namelijk niet koud wanneer ik plots de initialen van één van de grootste drugsbendes op zijn hand zie staan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten